Nahajate se na arhivskih spletnih straneh Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), ki se od 2020 ne spreminjajo. Za aktualne vsebine obiščite www.djs.si.

This is the archived website of the Nuclear Society of Slovenia (NSS) that has not been updated since 2020. For up-to-date content, please visit www.djs.si.

 
Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije  

 

 

 

50 let reaktorja TRIGA in
poročanje medijev o jedrski energiji

 

V torek, 31. maja, smo na Reaktorskem centru v Podgorici slavnostno obeležili 50 let od prve vzdržne verižne reakcije v raziskovalnem reaktorju TRIGA. Več informacij o dogodku ter slavnostne nagovore direktorja IJS, vodje RIC in vodje reaktorja lahko preberete tukaj.

Ob tej priložnosti so v Reaktorskem infrastrukturnem centru IJS pripravili predstavitveno brošuro, v kateri po predgovoru prof. dr. Boruta Smodiša, vodje RIC, predstavijo zgodovino, arhitekturo, tehnične značilnosti in ključne poudarke iz različnih obdobij obratovanja raziskovalnega reaktorja od leta 1966 naprej, vse do raziskovalnih in izobraževalnih vidikov njegove uporabe danes in jutri. Brošura je spletno prosto dostopna tukaj.

 

 

 

V dneh pred in po praznovanju 50. obletnice so mediji intenzivno poročali o jedrski energiji in jedrskih raziskavah. Med drugim so o tem pisali oziroma poročali:

-          v Delu (»Testi odpornosti na sevanje elektronov«, članek Lidije Pavlovčič),

-          v STA in Financah (»Slovenski jedrski reaktor slavi 50-letnico delovanja«),

-          na TV Slovenija (Dnevnik, Intelekta), RA Slovenija – Val 202 in v drugih medijih.

Nabor povezav na ključne objave je zbran na spletnem mestu RCP IJS.