Nahajate se na arhivskih spletnih straneh Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), ki se od 2020 ne spreminjajo. Za aktualne vsebine obiščite www.djs.si.

This is the archived website of the Nuclear Society of Slovenia (NSS) that has not been updated since 2020. For up-to-date content, please visit www.djs.si.

 
Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije  

 

 

 

Prvo kombinirano gradbeno in obratovalno dovoljenje za postavitev in obratovanje jedrske elektrarne v ZDA,  

 

Ameriška uprava za jedrsko varnost (NRC) je februarja letos (2012) izdala prvo kombinirano gradbeno in obratovalno dovoljenje za postavitev in obratovanje jedrske elektrarne. Gre za elektrarno Vogtle, kjer bodo zgradili pravzaprav dve novi enoti oz. dva nova reaktorja imenovana Vogtle 3 in Vogtle 4 z nazivno električno močjo 1100 MW.

Ameriška uprava za jedrsko varnost je pred časom zaradi izjemno zapletenih in dolgotrajnih postopkov, ki so bili povezani s pridobivanjem vseh potrebnih dovoljenj in soglasij glede obratovanja novih jedrskih elektrarn postopek naredila bolj uporabniško naravnan. Definirala je kombinirano gradbeno in obratovalno dovoljenje, ki je sedaj ključni dokument, katerega odobritev je predpogoj za izgradnjo in delovanje nove jedrske elektrarne.

Januarja letos so na ameriški upravi za jedrsko varnost po letih neodvisnih pregledov odobrili zasnovo tlačnovodne jedrske elektrarne s pasivnimi varnostnimi sistemi. Prav taka elektrarna je sedaj dobila tudi zeleno luč za obratovanje na lokaciji Vogtle. Tlačnovodna jedrska elektrarna s pasivnimi varnostnimi sistemi je izboljšana tlačnovodna jedrska elektrarna, kakršno imamo tudi pri nas v Sloveniji. Gre celo za istega proizvajalca. Njena zasnova je taka, da varnostni sistemi ne potrebujejo nujno aktivnih sistemov, denimo električne energije za pogon varnostnih črpalk. Taka elektrarna bi lahko bila tudi ena izmed možnih izbir za Slovenijo.

Novi enoti Vogtle 3 in Vogtle 4 bosta gotovi do leta 2016 in 2017, ko je planirana njuna vključitev v elektroenergetski sistem.