Nahajate se na arhivskih spletnih straneh Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), ki se od 2020 ne spreminjajo. Za aktualne vsebine obiščite www.djs.si.

This is the archived website of the Nuclear Society of Slovenia (NSS) that has not been updated since 2020. For up-to-date content, please visit www.djs.si.

 
Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije  

  8. december 2020

 
Pomembne obletnice v
prvem tednu decembra

 

Prvi teden v mesecu decembru zaznamujejo številne obletnice zgodovinskih dogodkov, ki so pomembne za področje razvoja mirnodobne rabe jedrske energije v korist človeštva po svetu in v Sloveniji.

2. december 1942 – je bila dosežena prva kritičnost v poskusni jedrskih kopici Chicago Pile CP-1, kar je tudi prva kontrolirana verižna reakcija v celotni človeški zgodovini. Poskus je zasnoval in vodil Nobelov nagrajenec Enrico Fermi.


Gradnja CP-1


8. december 1953 – to je prav na današnji dan pred 67 leti, je takratni predsednik ZDA Dwight D. Eisenhower pred skupščino ZN predstavil svoj govor »Atoms for Peace«. Govor pomeni temelj za začetek mirnodobne rabe jedrske energije za dobrobit in razvoj človeštva. S tem govorom so se začeli prvi koraki v smeri javnega izobraževanja o jedrski energiji, njenih prednostih in tveganjih. Govor je podal idejne osnove za ustanovitev IAEA, ki še sedaj nosi v znaku slogan »Atoms for Peace«.

2. december 1957 – na 15. obletnico CP-1 je bila dosežena prva kritičnost v sredici reaktorja Shippingport Atomic Power Station. Shippingport je bila prva »velika« (60MWe) jedrska elektrarna, katere namen je bila zgolj proizvodnja elektrike – brez cilja »soproizvodnje« vojaškega plutonija. Obe elektrarni, ki sta elektriko oddajali v omrežje že pred tem, sta imeli »dvojno« uporabo: elektriko za ljudi in razvoj pridobivanja plutonija za oborožitev – to velja tako za Obninsk v Rusiji in še bolj za Calder Hall v Veliki Britaniji. Shippingport je pomembna tudi zato ker je to prva generacija PWR elektrarn.

1. december 1974 – je obletnica položitve temeljnega kamena Jedrske elektrarne Krško (NEK). Simbolični temeljni kamen NEK (v obliki mlinskega kolesa) je položil predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

5. december 1991 – je bilo ustanovljeno Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije. DJS s je kot samostojno društvo oblikovalo praktično takoj po osamosvojitvi Slovenije. Naslednje leto bomo praznovali okroglo 30. obletnico ustanovitve.