Nahajate se na arhivskih spletnih straneh Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), ki se od 2020 ne spreminjajo. Za aktualne vsebine obiščite www.djs.si.

This is the archived website of the Nuclear Society of Slovenia (NSS) that has not been updated since 2020. For up-to-date content, please visit www.djs.si.

 
Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije  

 

 

Izbrani najboljši prispevki natečaja za mlade
energetike, »Reaktor«
 

Znani so nagrajenci natečaja »Reaktor«, ki so ga v sodelovanju in s podporo drugih ustanov, tudi letos organizirali Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije, Institut »Jožef Stefan« ter Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Na zaključnem dogodku, 8. junija v Ljubljani, sta predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, prof. dr. Marko Čepin in predsednik Komisije nagradnega
natečaja, prof. dr. Leon Cizelj, podelila priznanja in nagrade avtorjem najboljših del.

Nagradni natečaj spodbuja študente k oddaji prispevkov na temo učinkovite in okolju prijazne energije. Letošnji, že četrti natečaj po vrsti je bil v celoti posvečen tematiki jedrske energije. Organizatorji nagradnega natečaja »Reaktor« so nagradili 5 najboljših prispevkov, ki so bili po izboru strokovne komisije najbolj inovativni in strokovni. Sodelujoče študente ter predstavnike naravoslovnih in tehničnih fakultet so na tokratnem dogodku nagovorili predsednik komisije prof. dr. Leon Cizelj, predsednik DJS prof. dr. Marko Čepin, direktor IJS prof. dr. Jadran Lenarčič ter dekan FMF prof. dr. Andrej Likar. S svojimi besedami je pomembnost razvoja okolju prijazne energije in mladih strokovnih kadrov poudaril tudi Direktor GEN Energije Martin Novšak.

Glavno nagrado natečaja »Reaktor« je prejel Aleksander Žbogar za avtorsko delo »Družbena in okoljska sprejemljivost jedrske energije… s kančkom ironije«, nagrajeni pa so bili tudi prispevki Blaža Likoviča, Sama Košmrlja ter Janje Rudolf in Jerneja Hafnerja, ki sta prejela posebni nagradi. Celoten dogodek je v duhu mladih talentov zaokrožil glasbeni nastop Anžeta Medveda, ki je sodeloval na izboru »Slovenija ima talent«. Nagrajeni študentje, ki so preko svojih del pokazali, da premorejo veliko znanja in inovativnosti, bodo svoje prispevke lahko predstavili tudi na mednarodni konferenci Nuclear Energy for New Europe 2010, ki bo potekala od 6. do 9. septembra 2010 v Portorožu.

»Mladi predstavljajo temelj bodočega razvoja, zato je njihovo vključevanje in udejstvovanje na področju okolju prijazne energije še toliko bolj pomembno. Jedrska energija se, prav tako kot ostala področja, srečuje s hitrim tehnološkim razvojem in vedno večjimi podnebnimi spremembami. Te zahtevajo svež, inovativen in ustvarjalen pristop k vprašanjem energetske politike in varnosti. Študentje naravoslovnih in tehničnih smeri so pokazali, da premorejo konstruktiven in svež pogled na omenjena vprašanja«, je ob podelitvi nagrad poudaril prof. dr. Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko (IJS).

Nagradni natečaj Reaktor – Potrebujemo tvojo energijo, so v sodelovanju z Gen energijo organizirali Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije, Inštitut Jožef Štefan ter Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, ob podpori Nuklearne elektrarne Krško, Agencije za radioaktivne odpadke in Sklada za financiranje razgradnje NEK.


Prispevki: