Nahajate se na arhivskih spletnih straneh Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), ki se od 2020 ne spreminjajo. Za aktualne vsebine obiščite www.djs.si.

This is the archived website of the Nuclear Society of Slovenia (NSS) that has not been updated since 2020. For up-to-date content, please visit www.djs.si.

 
Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije  

 

 

Nuklearna elektrarna Krško

rekordnih 510 dni  neprekinjenega obratovanja

   

V petek 5.10.2007 so v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) začeli z rednim remontom. S tem je NEK zaključila najdaljši in najuspešnejši obratovalni ciklus doslej, ki se je začel po končanem remontu 14. maja lani. Neprekinjeno je obratovala rekordnih 510 dni in v tem času proizvedla 8,3 teravatne ure električne energije, polovico za Slovenijo in polovico za Hrvaško. Slovenska polovica presega 20 odstotkov električne energije, ki jo v tem času proizvedejo skupno vse elektrarne v Sloveniji.
Proizvedena energija ni obremenila okolja z izpusti ogljikovega dioksida. Tako dolg neprekinjen obratovalni ciklus NEK je bistvenega pomena za stabilno, varno in ekonomsko učinkovito preskrbo Slovenije z električno energijo. NEK je do zdaj najdlje, 339 dni neprekinjeno obratovala v 19. gorivnem ciklusu, med remontoma 2002 in 2003.


Med letošnjim remontom bodo zamenjali 53 od skupno 121 gorivnih elementov, opravili številna vzdrževalna dela in vgradili več izboljšav. Elektrarna bo iz omrežja predvidoma izključena 31 dni, 6. novembra pa naj bi jo znova priključili na omrežje.