Nahajate se na arhivskih spletnih straneh Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), ki se od 2020 ne spreminjajo. Za aktualne vsebine obiščite www.djs.si.

This is the archived website of the Nuclear Society of Slovenia (NSS) that has not been updated since 2020. For up-to-date content, please visit www.djs.si.

 
Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije  

 

 

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije

Nesreča v jedrski elektrarni Fukushima

 

 

 

4.4.2011

 

Delavci v jedrski elektrarni Fukushima so v prvi, drugi in tretji enoti uspeli povezati zunanje električno napajanje z motornimi črpalkami, ki zagotavljajo vodo za hlajenje reaktorjev.

Poleg tega so uspeli vzpostaviti del sistema razsvetljave v turbinskih zgradbah prve in druge in tretje enote. Razpoko v betonskem jašku za močnostne kable, kjer so opazili radioaktivno vodo, za katere domnevajo, da se izliva v morje, so zalivali s polimerno maso. S tem nameravajo preprečiti izlivanje vode v morje.

S stroji za vlivanje betona na visoke zgradbe občasno in po potrebi brizgajo vodo v bazene za izgorelo gorivo. Že druga ameriška vojaška ladja jim je pripeljala svežo vodo za hlajenje reaktorja. Pri pripravah na prečrpanje vode je en delavec s pomola padel v vodo, vendar so ga takoj rešili.

>> fotografije poškodovane elektrarne